Skip to main content

Leven met dementie

Waarschijnlijk was het niet eenvoudig om de diagnose dementie van je naaste te accepteren. Je relatie kan daardoor veranderen. Je naaste zal steeds meer jouw hulp nodig hebben. De uitdaging is om als je naaste de diagnose dementie heeft gekregen zo krachtig mogelijk te leven. Er is voor jou als naaste veel mogelijk om je te ondersteunen.

Hoe ga je om met iemand met dementie?

Als je naaste de diagnose dementie heeft, kan je relatie ingrijpend veranderen. De relatie verandert, je bent niet meer gelijkwaardig. Dit is een proces van verlies en rouw. Iemand met dementie verliest soms de betekenis van woorden. Als dit gebeurt, kun je helpen door op een andere manier te praten. Niet wát je zegt is belangrijk, maar hóe je het zegt. De toon van je stem, je lichaamstaal en de omgeving zorgen dat iemand met dementie je toch begrijpt. Wat kan je beter niet doen en wat wel?

Met wie kan ik de zorg delen?

Door de dementie kan het zijn dat je naaste bij steeds meer dagelijkse handelingen hulp nodig heeft. Misschien vergeet hij op tijd te eten, te drinken, medicatie in te nemen of kan zijn dag minder goed doorkomen. Mogelijk ben je geneigd dit als naaste allemaal over te nemen. Je kan je eigen netwerk vragen om je erbij te helpen. Is dit niet voldoende dan kan je de hulp inschakelen van professionele ondersteuning om bijvoorbeeld te ondersteunen bij het wassen en aankleden.

Tips zorg delen Wet en regelgeving

Hoe zorg ik goed voor mezelf?

Als naaste van iemand met dementie is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Tijd te hebben om bij te tanken en aan je eigen behoeftes toe te komen.

Zonder zelfzorg geen goede zorg voor je naaste. Er zijn diverse mogelijkheden om tijd voor jezelf te creëren en de zorg tijdelijk uit handen te geven. Denk aan vormen van dagbesteding en logeerzorg. Ook zijn er plekken waar je je verhaal kwijt kan en lotgenoten kunt ontmoeten. Zelfzorg is ook regelen dat je als naaste van iemand met dementie ondersteuning krijgt.

Wat als thuis wonen niet meer gaat?

Er kan een moment komen dat het thuis niet meer gaat. Het hangt er ook vanaf of iemand alleen woont of samen met iemand.
In het eerste geval zal thuis wonen niet meer gaan als iemand niet meer alleen kan zijn. In het tweede geval hangt het af van hoeveel zorg iemand nodig heeft en of de naaste en andere in de omgeving die kan bieden. In de regio zijn er diverse woonplekken met zorg voor mensen met dementie. In zo’n woonplek is er 24 uur per dag zorg en ondersteuning die thuis niet meer mogelijk is.

Handig in deze fase

Alzheimer Trefpunten

Klik hier voor een overzicht van Alzheimer Trefpunten in deze regio.

De DementieLijn

Wil je persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Bel dan de DementieLijn. Onze deskundigen helpen je altijd verder. Of je nu een specifieke vraag hebt of alleen even je verhaal wilt voorleggen. Ze begrijpen jouw situatie, luisteren en geven gericht advies.

De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur. Bellen is gratis.
Bel de DementieLijn op: 0800 5088.

Dementie.nl

Alles over omgaan en leven met dementie.

Vragen?

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Meer weten?