Skip to main content

Diagnose

De diagnose dementie komt vaak pas jaren na de eerste klachten. Bij mensen jonger dan 65 jaar duurt het meestal nog langer. De meeste mensen wachten lang om naar de huisarts te gaan. En soms neemt de huisarts de klachten (nog) niet serieus of wil hij de situatie nog even aankijken. Toch is het belangrijk om met je klachten naar de huisarts te gaan.

Wat zijn de voordelen van een diagnose dementie?

Dementie is nog niet te genezen. Toch zijn er genoeg redenen om te onderzoeken of er sprake is van dementie. Een diagnose haalt de onzekerheid weg en helpt je passende hulp te vinden. Met een diagnose kan ook gericht hulp worden ingeschakeld en zijn er mogelijkheden om dit te laten vergoeden door de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor.

Hoe krijg ik een diagnose?

Allereerst zal je naar je huisarts moeten om de problemen die je ervaart te bespreken. In overleg met de huisarts kan gekeken worden hoe een diagnose tot stand komt. De huisarts kan een diagnose stellen na nader onderzoek, maar kan ook doorverwijzen naar een geriater van een geheugenpoli of een specialist ouderen geneeskunde.

Verwijzing naar een geriater betekent dat je op consult gaat naar het ziekenhuis. Daar wordt je geheugen getest en je bloed onderzocht om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Ook wordt er soms een hersenscan gemaakt, omdat daarop letterlijk te zien kan zijn of er sprake is van dementie.

Diagnose en wat nu?

Als je hoort dat je de diagnose dementie krijgt, is dat vaak een hele schok en doordat je geheugen slecht is, kan het ook zijn dat je dat weer vergeet. De uitdaging is om zo krachtig mogelijk te leven met dementie en er is veel mogelijk om je te ondersteunen.
Een casemanager dementie of de praktijkondersteuner ouderenzorg die sommige huisartsen hebben, weten de weg. Zij zijn een vaste begeleider voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Zij kunnen advies geven en zorgen dat je precies de ondersteuning krijgt die jij op dat moment nodig hebt. Ook kennen zij de wet en regelgeving waar je mee te maken kunt krijgen.

Casemanager dementie Praktijkondersteuner

Handig in deze fase

Alzheimer Trefpunten

Klik hier voor een overzicht van Alzheimer Trefpunten in deze regio.

DementieLijn

Wil je persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Bel dan de DementieLijn. Onze deskundigen helpen je altijd verder. Of je nu een specifieke vraag hebt of alleen even je verhaal wilt voorleggen. Ze begrijpen jouw situatie, luisteren en geven gericht advies.

De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur. Bellen is gratis.

Bel de DementieLijn op: 0800 5088

Dementie.nl

Alles over omgaan en leven met dementie.

Alzheimer Nederland

Een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren, aan de hand van vijf speerpunten.

Vragen?

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Meer weten?