Skip to main content

Laatste levensfase

In deze fase is de zorg vooral gericht op het bieden van comfort, Bijvoorbeeld door de bestrijding van pijn, angst en benauwdheid. Zodat je naaste het in de laatste levensfase zo goed en prettig mogelijk heeft. Het is belangrijk om vooraf na te denken over zijn wensen voor zorg en behandeling in deze fase en dit te bespreken met elkaar.

Hoe bereid je het gesprek voor over zorg in de laatste levensfase?

Nadat de diagnose dementie is gesteld, komen er vaak vragen op over de
toekomst. Als naaste ben je misschien onzeker over wat jullie kunnen
verwachten. Het is belangrijk dat jullie je tijdig voorbereiden door in gesprek te gaan over wat voor jouw naaste van belang is in de laatste levensfase. Op deze manier kunnen jullie de wensen tegemoet komen, als het moment komt dat je naaste dit niet meer kunt aangeven.

Laatste zorg Zorg in de laatste levensfase

Hoe kan ik mijn wensen rondom mijn levenseinde vastleggen?

Je naaste is wilsbekwaam als hij nog goed zelf beslissingen kan nemen. En daar de gevolgen nog van kan overzien. Zoals beslissingen over geld en zorg. Wordt de dementie erger, dan komt er een moment dat hij niet meer wilsbekwaam is. Regel daarom voordat het zover is een volmacht of levenstestament. Hierin geeft je naaste aan wie zijn belangen en wensen voor de toekomst regelen. Daarnaast kunnen jullie ook het gesprek aan gaan met de huisarts over euthanasie.

Meer over wensen vastleggen Meer over euthanasie bij dementie

Handig in deze fase

De DementieLijn

Wil je persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Bel dan de DementieLijn. Onze deskundigen helpen je altijd verder. Of je nu een specifieke vraag hebt of alleen even je verhaal wilt voorleggen. Ze begrijpen jouw situatie, luisteren en geven gericht advies.

De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur. Bellen is gratis.
Bel de DementieLijn op: 0800 5088.

Vragen?

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Meer weten?