Vermoeden van dementie
Je hebt het gevoel dat je geen grip meer hebt op zaken. Handelingen die vroeger gedachteloos gingen, kosten nu opeens veel meer energie. Je bent daardoor ook sneller moe. Het kan zijn dat je meer slaapt, dan dat je vroeger deed.
Je vergeet dingen en soms weet je niet dat je dingen vergeet, maar zeggen anderen dat ze iets al meerdere keren tegen je gezegd hebben. Of je bent er van overtuigd dat je dingen hebt gedaan, terwijl je naasten zeggen dat dat niet zo is.
Maak je je zorgen, maak een afspraak met je huisarts en bespreek wat er met je aan de hand is en waar je tegenaan loopt.
Is het alleen vergeetachtigheid of is er meer aan de hand?
Alleen vergeetachtigheid maakt nog geen dementie. Er zijn ook altijd andere kenmerken aanwezig: bijvoorbeeld verdwalen, problemen met taal en veranderend gedrag. Daarnaast zijn er verschillende soorten dementie. Per soort kunnen de kenmerken heel anders zijn.
Wat doet de huisarts?
Denk je dat je dat jij zelf dementie hebt? De eerste stap is een bezoek aan de huisarts. De huisarts stelt vragen om te kijken hoe het met je gaat. Vergeet je dingen? Kom je soms niet meer op woorden? Als er iets aan de hand is, probeert de huisarts achter de oorzaak te komen. Die doet onderzoek, kijkt naar de klachten en stuurt jou als het nodig is naar een specialist.
Ik ken mezelf niet meer
Je kunt niet onthouden wat je vergeet, maar je merkt wel dat je dingen mist die je omgeving wel doorheeft. Dit kan heel bedreigend voor je zijn, het is net alsof je in een auto rijdt en iedereen om je heen haalt je links en rechts in. Dementie verandert je gedrag, je emoties en gevoelens.
Handig in deze fase
Alzheimer Trefpunten
Klik hier voor een overzicht van Alzheimer Trefpunten in deze regio.
Hoe herken je iemand met dementie?
DementieLijn
Wil je persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Bel dan de DementieLijn. Onze deskundigen helpen je altijd verder. Of je nu een specifieke vraag hebt of alleen even je verhaal wilt voorleggen. Ze begrijpen jouw situatie, luisteren en geven gericht advies.
De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur. Bellen is gratis.
Bel de DementieLijn op: 0800 5088.